< projects project thumbnails

lumber baron's den

Natural Modern House Design Willamette Valley

4000 SF

Located in Oregon's Willamette Valley on some extensive woodland property, this home will serve as a vacation retreat that earns its name. The residence opens up to panoramic views with Mt. Hood to the east. A structural timber roof appears to float above the main living space on glu-lam columns with clerestory windows surrounding it. An indoor and outdoor fireplace at each end help anchor the space to the ground. Private functions are enclosed in the dark wood boxes with contrasting stark white interiors. Each guest has a private entry with an exterior courtyard and reflection pool that collects water from the rooftops. However, the best feature is a pair of 80 foot long cantilevered glu-lams on axis with the main entry and driveway that will provide amazing sunset views towards the valley beyond.




SIMILAR PROJECTS